Polen

Tänka sig, ikväll åker vi till Polen. Klockan fyra åker vi från Gävle mot Stockholm, innan vi åker till flygplatsen ska Emilia ta sin Burger King-oskuld, hon har aldrig ätit där. Hon skyller på att hon bott i Bergy hela sitt liv men man kan väl faktiskt ta sig utanför Bergby?

21:55 går planet mot Polen om jag inte minns fel, så i natt någon gång är vi framme på Demal Hotel. På måndag åker vi till Auschwitz, eller som det tydligen heter på polska "Oświęcim". Hur kan man ens uttala det där?

Nu måste jag packa, sedan ska vi lämna bilen hos mamma och lämna nyckeln till Pippi som ska bo här och ta hand om Zelda, Katten och råttorna.


Arbetsintervju, rep och svampbob

Då har torsdagen sakta men säkert gått, fortfarande inget sms från polisen om att våra pass är klara. Snälla, snälla, snälla, de kan väl komma imorgon? Jag vill verkligen åka på lördag.

I morse när jag kom till Samhällskunskapen var bara Linn, Ida och Isak där. Några minuter gick och även Emilia och Kajsa ramlade in. Det var alla som deltog på morgonens lektion. Ralph tyckte att det vore onödigt att ha lektion så vi fick ett papper och lektionen avslutades. 

På svenskan har vi precis fått lära oss att skriva ett bra CV och i samband med detta skulle vi även få gå på en fejkad arbetsintervju med Kurt och Denise. Detta var väl för att lära oss hur en arbetsintervju går till eller något. Det var lite svårt att ta dem seriöst när de presenterade sig som Beatrice Korriander och Nisse Hult från Knuppfjärd. Hur som helst, jag drog väl en och annan vit lögn, de skulle ju låtsas som att de inte kände mig och jag undrar om de tog mig seriöst när jag sa att jag alltid kommer i tid? Båda två vet ju att det inte är så.
Efter detta var jag och Linn och åt pizza i matsalen. Sedan var vi till studion och skrattade tills vi fick träningsvärk i magen, jag vet inte vad felet var men vi skrattade åt precis allt. Vi svängde förbi ICA och köpte kladdkaka och grädde som vi skulle ha till repet senare.

Fyra var vi på skolan och mötte Rolf som gav oss nyckeln till teatersalen som vi ska ha över lovet för att kunna vara på skolan och repa. Vi körde igenom pjäsen tre gånger, det gick riktigt bra! Jessica och Jenny var där och tittade på.

Efter repet gick vi hem och kollade på tv. Jag och Jenny spenderade även en del tid framför datorn och kollade på svampbobkläder, jag måste köpa en t-shirt med honom på!

Jenny gick för ett tag sedan och nu väntar vi på att Ida ska komma hit, hon ska sova här. Jag föreslog att hon skulle sova mellan mig och Jessica i natt men hon valde soffan... hmph.

Fel på bloggen

Av någon anledning blev den sista texten i mitt förra inlägg inte vit och bilderna blev inte särskilt fina heller, men det får ni leva med för jag kan tydligen inte ändra på det.

Banan i vasas jul- och påskmust?

Idag vandrade jag och Linn omkring inne på ICA Sohlbergs. Jag blir överlycklig när jag ser att de börjat sälja Vasas påskmust och springer snabbt dit, när jag kommer fram till flaskorna ser jag att det står "med smak av
skumbanan" på etiketten. Har det alltid stått så?

Johanna har länge klagat över att Vasas påsk- och julmust smakat banan men jag har aldrig tyckt det. Nu kom jag ju definitivt att tycka det. 

Jag ringde Johanna och berättade vad som hänt och då fick jag prata med Denise (min svensklärare) som sa:
- Vad är det som är problemet Rebecka?
- De har börjat sälja Vasas påskmust med skumbanan!
- Men det är ju den som är den godaste, det är ju så det ska vara.
- Nej? Har det alltid varit banan i den?
- Ja.
- I julmusten också?
- Ja det receptet är gammalt, det är så.
Vi pratade lite till innan hon var tvungen att avsluta samtalet för att fortsätta ha lektion med Johannas klass.

När jag kom hem slängde jag mig över datorn och klickade mig in på Vasa bryggeriets hemsida för att kolla upp detta, och mycket riktigt. Det har alltid varit banansmak på deras påsk- och julmust! Varför skriver de det på flaskan? Nu kommer jag att tycka att den smakar jättemycket banan och inte tycka om den längre.
Detta är en riktigt starkt efterfrågad produkt främst i Gästrikland och Hälsingland. Det är oss förunnat att tillverka denna julmust enligt originalet från gamla Bockens Bryggeri i Gävle. Det som är unikt med denna produkt är att smakupplevelsen är fantastisk, då den har ett lätt inslag av banan.   Denna Specialmust produceras exklusivt i begränsad upplaga till november- och decembermånaders annalkande julförsäljning. Här gäller det att vara på hugget i tid!
Detta är en riktigt starkt efterfrågad produkt främst i Gästrikland och Hälsingland. Det är oss förunnat att tillverka denna påskmust enligt originalet från gamla Bockens Bryggeri i Gävle. Det som är unikt med denna produkt är att smakupplevelsen är fantastisk, då den har ett lätt inslag av banan. Denna Specialmust produceras exklusivt i begränsad upplaga inför påsken.

Visst, den får väl smaka banan då men de behöver fasen inte skriva ut det på etiketten så att jag får veta om det!

Vad händer efter döden?

Vad är med det döden som är så skrämmande? Bara tanken gör mig livrädd.

Av någon anledning börjar jag tro mer och mer på att det finns något efter döden. Jag har länge intalat mig själv att när man väl dör så blir det bara svart, man märker inte av det själv. Det tar bara slut där. Men, är det verkligen så? Jag har funderat på det här ett tag och ännu värre blev det när jag var hos mamma igår.

Jag frågade mamma hur det var med mormor och mamma svarade att hon hade det jobbigt och att hon saknade morfar jättemycket. Hon berättade även att mormor berättat att morfar börjat gå igen. Jag vet inte vad jag ska tro om detta, jag har aldrig trott på liknande saker innan men som sagt, av någon anledning börjar jag bli mer och mer säker på att sådant faktiskt händer.

Mormor har kvar hennes och morfars dubbelsäng, när hon ska gå och lägga sig bäddar hon bara upp sin sida. En dag vaknade hon och såg att morfars sida var uppbäddad och det såg ut som att någon legat där och sovit. Ibland har hon även sett hur fåtöljen som han alltid satt i när han kollade på tv börjat gunga fram och tilbaka utan att någon vistats i det rummet.

Morfar envisades ett tag med att ha den ryska nationasången som ringsigna på sin mobil. Mormor tyckte att detta var pinsamt och bad honom byta, efter mycket tjat så gav han med sig och bytte till en annan signal. Det här var ungefär två år sedan. När morfar gick bort så tog mormor över hans mobil och det var fortfarande samma signal som den han bytte till. För ett tag sedan så började mobilen ringa när den låg i köket, ringsignalen var då ryska nationalsången. När mormor kom fram till mobilen hade den hunnit sluta ringa och på skärmen stod det att hon hade ett missat samtal från "okänd". Mormor ringde mamma och berättade och mamma ringde upp hennes mobil, då var det den vanliga signalen igen.

Visserligen kan mormor inbilla sig om saker som fåtöljen och den uppbäddade sängen men att inbilla sig att mobilen ringer med en helt annan ringsignal låter lite konstigt.

En annan dag hade mormor och hennes granne suttit och fikat i köket och helt plötsligt började radion i vardagsrummet spela. Radion startas bara när man startar tvn och den kan absolut inte startas av sig själv. Då var ju hennes granne där och båda märkte det.

Jag vet inte vad jag ska tro men jag tror nog att det faktiskt finns något övernaturligt eller något efter döden. Mamma frågade om det var läskigt men mormor svarade: Det är ju Jouko, varför skulle jag vara rädd för honom? Han får vara här hur mycket han vill.

På ett sätt känns det bra att dessa saker händer, mormor kanske tycker att det känns skönt att veta att han är där. Det är ju trots allt han som byggde huset och det är i det huset de bott sedan cirka trettio år tillbaka.

Imorgon är det ett halvår sedan morfar dog, tiden går snabbt.


Tisdag

Då var tisdagen snart över. 

Jag började dagen med den onödigt korta lektionen på femtio minuter med Kurt. Jag kom i tid idag, när jag gick in i klassrummet var det bara Jessica som var där så jag var alltså nästan först. BRA JOBBAT! Jag brukar inte alltid komma sent men kommer jag inte sent så kommer jag precis i samma sekund som läraren öppnar dörren till klassrummet.

På lunchen var jag som sagt och fixade ett pass som förhoppningvis kommer på fredag (håll tummarna).
Efter lunchen var det dags för svenska och ett program med Fredrik Lindström. När svenskan slutade så började Kulturhistorian. En av danslärarna var där för att prata om dansen i början av 1900-talet och framåt. Vi fick även dansa lite olika stilar, jag förstår inte varför inte jag går danslinjen med mina talanger?

"Pom, pom, pom, uuuuut" Det gick ju kanonfint!

Efter skolan gick jag hem och jag och Jessica åkte hem till min mamma. Vi åt pizza, kollade i några H&M-kataloger, kollade på hus på internet m.m.

Nu är vi hemma och har nyss gjort chokladbollar, eller "negerbollar" som Jessica envisas med att kalla det. Klockan tio ska vi tydligen se ett program om två tjejer med för mycket hud. Jag längtar... yey...

Pass

Igår kom jag på att jag inte har något giltigt pass, kanon...

Vi började fundera på om man kunde åka på enbart körkortet eftersom att man nu ska kunna göra det inom EU men tydligen måste man åtminstone ha ett ID som är utfärdat av polisen.

Jag och Jessica var idag på lunchen till polisen för att fixa pass. Jessica har ett men vet inte var så hon ljög ihop något om att det brann upp i Davids bil. Hur som helst, vi har nu fixat pass men frågan är om vi hinner få dem innan fredag. På hemsidan står det att det tar maximalt fem arbetsdagar. Killen som vi pratade med hos polisen trodde att de skulle vara klara till dess men han kunde inte lova något.

Vi får helt enkelt vänta med att boka tills på fredag, förhoppningsvis har vi fått våra pass då och så hoppas vi på att det finns flygbiljetter kvar. Jag kollade om det fanns platser kvar att boka på flyg till Polen imorgon och där kunde jag utan problem boka 24 platser. Det verkar alltså inte vara så stor efterfrågan på flygbiljetter till Polen.

Polen

På lunchrasten idag satt jag och smsade med Frallan. Vi beklagade oss över att det inte blev någon resa till varken Åre, Vemdalen eller Sälen nu till helgen.


Jag: Frallan... jag vill åka till Polen.

Frallan: Va? Polen?

Jag: Ja, jag vill åka till Auschwitz.

Frallan: Jag med! Det har jag skrivit på min lista! Jag kollar vad det kostar med flyg och hotell nu.


KRAKOW

Några timmar senare var det klart. Emilia och Jessica hängde genast på idén så Frallan ringde till Demel Hotel som ligger strax utanför centrala Krakow (tio minuter med spårvagn) och bokade två dubbelrum. Två dubbelrum för 37 euro=331 kr/natt. Kanonbilligt! Så för tre dygn på ett fyrstjärnigt hotell betalar vi 250 kronor var. Kanonbilligt!

Visserligen är väl inte ett fyrstjärnigt hotell i Polen samma sak som ett fyrstjärnigt här i Sverige men ändå.


DEMEL HOTEL

Vi åker alltså nu på lördag, planet går klockan tio på kvällen om jag inte minns fel. Det är Frallan som ägnat hela sin jobbdag åt att kolla upp allting. Lördag kväll är vi framme i Krakow. Söndagen vet jag inte riktigt hur vi ska spendera men på måndagen åker vi till Auschwitz. Jag och Jessica kollade nyss upp att man för 600 kronor kan boka en svensk guide, det vore ju jättebra.



Ikväll ska jag föra över pengar till Frallans konto eftersom att Frallan ska betala allting imorgon. 1020 kronor för flyg tur och retur och tre nätter på hotell. Inte illa pinkat!

Pippi är snäll och ska bo i Jessicas lägenhet lördag till tisdag och ta hand om Katten, Zelda och råttorna!


Vårterminen går för fort

Hej hopp!

Jessica sitter och kollar på OS bredvid mig i soffan, jag finner inte OS särskilt intressant så jag slänger upp ett litet blogginlägg istället. Jag har visserligen ingenting att skriva om men något intressant eller varför inte ointressant ska jag väl kunna gräva fram.

Det är bara en skolvecka kvar innan sportlovet nu, eller vinterlovet som de nu fått för sig att kalla det. Det får tydligen inte heta sportlov eftersom att alla inte sportar under denna vecka. Hur många bryr sig egentligen om vad lovet kallas?

Mitt lov ska jag ägna till att repa inför vårt projektarbete. Jag, Linn och Matilda ska uppgradera våra kort så att vi kommer in på skolan under lovet och kan intensivrepa så att vi känner oss redo den tionde. Eller ja, Linn och Matilda ska uppgradera sina kort. Själv har jag inte haft något vasakort sedan sista dagen i ettan. Under sommarlovet där lyckdes det försvinna. Detta resulterar i att jag inte får någon tallrik i matsalen och därför får äta på de små salladstallrikarna. Jag kommer heller inte in på skolan vilket är ganska irriterande de dagar då jag är sen och blir ännu mer sen eftersom att jag måste stå och vänta på att någon vänlig människa kommer och öppnar dörren åt mig.

Jag är väldigt sugen på att åka till Sälen eller något liknande under lovet. Jag, Frallan och Jessica har planer på detta och letar lediga stugor för fullt. Dessvärre är det lite svårt att få en stuga under sportlov.. förlåt mig.. vinterlovsveckorna. Frallan som jobbar på Vattenfall får 50% rabatt på boende i Sälen och Åre så vi får väl se om vi kanske tar oss dit. Vi försöker att hitta några fler som vill följa med men antingen så har de inte råd eller så klagar de på att det kommer vara kallt den veckan. Vi får se hur det blir.

Jaja, blir det inget snowboardåkande detta lov så blir det ju av på påsklovet i alla fall. Då följer jag med Johanna och hennes familj till Idre, förhoppningsvis är det varmt och soligt då.

Ja... så nu är det som sagt snart lov. Efter lovet går vi i skolan två veckor och på fredagen den andra veckan åker jag till Stockholm med klassen och kollar på någon pjäs och kikar lite på hur Dramaten ser ut. Dagen efter det så är det dags för studentkryssningen. När vi är hemma från denna så är det bara en och en halv vecka kvar på mars och helt plötsligt är det april. April kommer susa förbi farligt snabbt. Det är påsklov, intensivvecka, föreställningsvecka med vår slutproduktion och helt plötsligt är även månaden april historia. Nu är vi inne på maj, det börjar bli varmt och alla är glada och kurserna i skolan börjar avslutas. Dessa fyra veckor kommer gå fasligt fort och vet ni vad som händer sen? Juni börjar och den tionde juni kommer jag stå på Vasaskolans skolgård i min studentmössa sedan åka hem på lite studentfirande och sedan festa natten lång. Dagen efter kommer jag tillbaka till Vasaskolan för sista gången. Var tog mina tre gymnasieår vägen?

Det går alldeles för fort.

Söndag

Den här helgen har varit lugn.

Fredag: Mat hos mamma och senare kom det folk till lägenheten och spelade spel och drack lite.

Lördag: Mat hos pappa och sedan kollade vi på melodifestivalen. Hur roligt var det inte att de fyra artonåriga tjejerna fick fler röster än självsäkra Darin? När melodifestivalen var slut åkte vi hem till Zelda och kollade på "Om en pojke". Vi somnade i soffan efter halva filmen.

Söndag: Tvättat, diskat, handlat, lagat mat, kollat klart på filmen och strukit klädet.

Ja, det var väl min helg det.

Nyss kollade vi på tv och såg när de slaktade två får, jag började genast gråta. 
Jag har blivit så känslig den senaste tiden.

Mysig helg med världens mysigaste tjej!

Tisdag

Klockan elva träffade jag Linn och Matilda på skolan för att repa inför vårt projektarbete "Kanske är det du som måste förändras". Det flyter på rätt bra nu, men vi kom idag på att vi har lite ont om tid... men det löser sig väl?...

Den 10:e mars klockan 19:00 ska vi spela upp den i teatersalen på skolan. Kom och se!

Imorgon är det friluftsdag och jag ska åka till Sälen.


Mask

Jessica ringde mig i ren panik idag och berättade att katten spytt och att det i spyan låg levande maskar. Jag känner inte riktigt för att gå hem idag, hua.

Jessica är nu på väg till apoteket för att köpa medicin till den lilla stackaren.

Måndag

Idag bar jag och Linn ner soffan från uppehållsrummet och ställde den på sin gamla hederliga plats. Nu känns teater lite mer som på "den gamla goda tiden".

Just nu sitter jag i datorsalen och har samhällskunskap, alltid lika intressant.

Härliga måndag. Bara fyra dagar kvar till helg.
Visserligen har vi sovmorgon till ett imorgon och på onsdag bär det av till Sälen!


Katten

Inatt har Katten varit ett monster, han har nog inte sovit en enda sekund.

Han har tagit en toapappersrulle och slitit sönder den i småbitar som han sedan slängt ut på sovrumsgolvet. Han har även vält ett vattenglas. Sedan har han skuttat runt i sängen och hållt oss vakna. När vi slängde ut honom från sovrummet och stängde dörren så satte han sig och jamade och klöste på dörren.

Underbara katt...


CV

Jag sitter här och försöker skriva ett CV. Dels för att vi ska skriva ett CV på svenskan och dels för att det kan vara bra att ha när jag ska söka sommarjobb. Jag har turen att ha en flickvän som söker jobb just nu och precis skrivit ett CV med hjälp av trygghetsrådet, jag kan kika lite där och se till att det blir rätt!

Igår var det nästan vårväder, idag tvärvände det. Varför kommer det mer snö? Det räcker nu.

Idag var vi på länsmuseét med klassen (+ Jessica). Jag, Erika, Johanna och Ida tog en likadan bild i cirkushörnan som tidigare år. Vi rotar fram cirkuskläder och posar likadant som vi gjort i ettan och tvåan. Så nu har vi en likadan bild med likadana kläder från alla våra gymnasieår! Jag slänger upp lite bilder senare.

MAX/Skridskor

Jag, Jossi, Jessica, Johanna och Pippi var och åt på MAX på lördagen. Det var tydligen någon speciell dag med billig maxbox, ansiktsmålning och deras "kramdjur", som de så fint kallade det, var där.

Johanna var överlycklig över att han var där och fick även vara med på bild med honom.



När vi skulle åka därifrån ville hunden tydligen följa med?



Vi åkte till Brynäs för att åka skridskor,
Pippi tröttnade snabbt och satte sig ned.




Söndag

Jag är väldigt dålig på att uppdatera.

I fredags sov jag hemma hos pappa, vaknade klockan nio på lördagsmorgonen helt utvilad och pigg. Det var nog längesedan jag vaknade vid den tiden utan att vara dödstrött. Jag gick upp och spelade Tony Hawk i pappas källare. Senare var jag iväg med Jessica, Johanna, Pippi och Jossi och åkte skridskor. Det var väldigt längesedan jag åkte skridskor frivilligt också, men det är ju faktiskt ganska roligt!

På kvällen var jag, Jossi, Jessica och Pippi förbi Nora en sväng som hade fest. Där blev vi inte så långvariga utan åkte senare till MAX och åt lite (andra gången på den dagen vi åt där, jag måste ju passa på när det är helg). 

Jag och Jessica somnade ganska tidigt.

Nu gör vi oss klara för att sedan åka hem till min pappa. Pappa ska hjälpa mig att beställa ett par skor eftersom att jag ännu inte bytt från electron och inte kan köpa saker över internet på mitt kort. Ikväll ska vi hem till mamma och äta kinamat, de har tydligen öppnat ett nytt ställe i Bomhus.

Nu måste jag kila, slänger in lite bilder från skridskoåkningen och vårt möte med MAX-hunden senare!

RSS 2.0